ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ

Οι διαδραστικές οθόνες αφής στην εκπαίδευση είναι έτοιμες να κάνουν άνευ προηγουμένου αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί και πώς μαθαίνουν οι μαθητές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μας κάνουν να χρησιμοποιούμε διαδραστικούς πίνακες σε μια τάξη και αυτοί ποικίλλουν από το ενδιαφέρον και την απόδοση των μαθητών έως την αποτελεσματικότητα των δασκάλων.

Μια διαδραστική οθόνη αφής μπορεί να βελτιώσει το μαθησιακό ταξίδι των μαθητών και την αποτελεσματικότητα της τάξης.

Οι διαδραστικές οθόνες αφής – αυτό που ορισμένοι αποκαλούν έξυπνες τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης – προσφέρουν πολλά οφέλη. Ακολουθούν δέκα από τα κορυφαία πλεονεκτήματα της χρήσης μιας διαδραστικής οθόνης αφής στο σχολείο.

1. Υποστήριξη της Ενεργητικής Μάθησης

Οι διαδραστικές οθόνες αφής προορίζονται να βοηθήσουν στην ενεργό μάθηση.  Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτές οι δυναμικές συσκευές στην τάξη.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, η ενεργός μάθηση είναι η μάθηση μέσω της ενασχόλησης με το περιεχόμενο. Με τη συμμετοχή στη μαθησιακή διαδικασία.  Αμέτρητες δραστηριότητες διευκολύνουν την ενεργό μάθηση, αλλά πολλές – αν όχι οι περισσότερες – ενισχύονται όταν οι εκπαιδευτές και οι μαθητές χρησιμοποιούν διαδραστικούς πίνακες.

Συνεργασία. Οι μαθητές που εργάζονται μαζί βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της λίστας των προσεγγίσεων ενεργούς μάθησης. Οι διαδραστικές οθόνες αφής είναι αριστοτεχνικές στο να επιτρέπουν τη συνεργασία, ειδικά με τη λειτουργία πολλαπλής αφής που επιτρέπει σε πολλούς μαθητές να γράφουν περιεχόμενο στην οθόνη ταυτόχρονα. Είναι ένας ιδανικός τρόπος για καταιγισμό ιδεών, παρουσίαση, ανάλυση κειμένου ή εικόνων.

2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης

Οι διαδραστικοί πίνακες βοηθούν τους μαθητές όλων των ηλικιών να αναπτύξουν κρίσιμες δεξιότητες ζωής. Οι δουλειές του σήμερα και του αύριο απαιτούν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, επίλυση προβλημάτων και κριτική σκέψη. Για να προετοιμάσουν τους μαθητές για επαγγελματική και πανεπιστημιακή ετοιμότητα, πρέπει να χρησιμοποιούν τεχνολογικά εργαλεία. Και πρέπει να χρησιμοποιούν αυτά τα τεχνολογικά εργαλεία της τάξης με τρόπους που αναπτύσσουν αυτές τις κρίσιμες δεξιότητες.

Σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, οι μαθητές πρέπει να μπορούν να σκέφτονται κριτικά. Πρέπει να είναι σε θέση να παρατηρούν και να αναλύουν. Για να βρίσκουν έξυπνες λύσεις σε πολύπλοκα διλήμματα. Πρέπει να είναι σε θέση να απαντούν σε ερωτήσεις υψηλότερου επιπέδου που απαιτούν σκέψη και εξερεύνηση. Πρέπει να μάθουν να ρωτούν γιατί, τι αν και πώς να σκέφτονται όλες τις πλευρές ενός ζητήματος.

Μέχρι το 2030, το 40% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν ισχυρές κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες. Ο αυτοματισμός αντικαθιστά εργασίες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες εργασίες. Οι σημερινοί μαθητές θα ασχοληθούν με εργασίες που δεν μπορούν να κάνουν οι μηχανές. Όπως η επικοινωνία, η διαχείριση ανθρώπων και η εφαρμογή τεχνογνωσίας.

Η χρήση οθονών αφής με τους συμμαθητές βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν ικανότητες κοινωνικο-συναισθηματικής μάθησης (SEL). Δεξιότητες όπως η αυτογνωσία και η αυτοδιαχείριση. Κοινωνική ευαισθητοποίηση, δεξιότητες σχέσεων και υπεύθυνη λήψη αποφάσεων.

3. Ενίσχυση του ενθουσιασμού

Οι μαθητές σε τάξεις που αξιοποιούν μια διαδραστική οθόνη αφής είναι πιο αφοσιωμένοι. Δίνουν περισσότερη προσοχή. Είναι πιο θετικοί στη μάθηση. Οι δάσκαλοι συχνά αναφέρουν ότι η αυξημένη προσοχή και αφοσίωση είναι τα κορυφαία οφέλη της διδασκαλίας με την τεχνολογία διαδραστικής οθόνης.

Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε τα αποτελέσματα της παραδοσιακής διδασκαλίας έναντι της διδασκαλίας με χρήση της τεχνολογίας, με μαθητές ηλικίας τριών έως έξι ετών. Κάθε μία από τις τρεις ομάδες χρησιμοποίησε tablet, διαδραστικές οθόνες αφής ή φύλλα εργασίας σε χαρτί για να μάθει και να εξασκήσει έννοιες. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι μαθητές που χρησιμοποιούσαν τεχνολογία είχαν περισσότερα κίνητρα. Πέτυχαν επίσης καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που χρησιμοποιούσαν χαρτί.

Ο διαδραστικός πίνακας επιτρέπει σε πολλούς μαθητές να εκτελούν τις δραστηριότητες ταυτόχρονα και αυτό τους ενθάρρυνε να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα, συζήτησαν τις σωστές απαντήσεις… και βοήθησαν πρόθυμα τους συνεργάτες τους αν δεν γνώριζαν τη σωστή απάντηση. Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη της συνεργατικής μάθησης έγιναν πολύ αισθητά χάρη στην ενισχυμένη διαδραστικότητα και προσβασιμότητα….

Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας ηλικίας είχαν ομοίως περισσότερα κίνητρα όταν χρησιμοποιούσαν διαδραστικές οθόνες. Ο θετικός αντίκτυπος της διαδραστικής τεχνολογίας ήταν σημαντικός. Η μάθηση των μαθητών βελτιώθηκε όπως και η ποιότητα του μαθησιακού περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι διαδραστικές οθόνες ενίσχυσαν σαφώς τον ενθουσιασμό για τα μαθήματα.

4. Διευκόλυνση της μάθησης που καθοδηγείται από τους μαθητές

Οι μαθητές χρειάζονται ανατροφοδότηση για να γνωρίζουν πότε βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι η λιγότερη διδασκαλία συν περισσότερη ανατροφοδότηση δημιουργεί μεγαλύτερη μάθηση. Στην πραγματικότητα, διπλασιάζει το πόσο γρήγορα μαθαίνουν οι μαθητές.

Είτε πρόκειται για iPad, Chromebook ή οθόνη αφής. Οι μαθητές που γνωρίζουν την τεχνολογία θα στραφούν στις διαθέσιμες συσκευές για να ερευνήσουν, να ζωγραφίσουν, να σχεδιάσουν, να περιγράψουν και να υπερασπιστούν. Κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, οι μαθητές παρέχουν ο ένας στον άλλο συνεχή ανατροφοδότηση σχετικά με τις ιδέες και την κατανόησή τους.

 Οι μαθητές που εργάζονται σε διαδραστικούς πίνακες προβολής λαμβάνουν άμεσες απαντήσεις που τους λένε πώς τα πάνε. Η γρήγορη δράση και η επανάληψη τους επιτρέπουν να προσπαθήσουν ξανά.

5. Ενίσχυση της διαχείρισης της τάξης

Οι διαδραστικές οθόνες αφής μπορούν να είναι ένα όφελος για την ομαλή λειτουργία των μαθημάτων. Πρώτον, όσο πιο αφοσιωμένοι είναι οι μαθητές, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να είναι ενοχλητικοί. Κάνοντας τα μαθήματα πιο δυναμικά, οι μαθητές γοητεύονται εγγενώς περισσότερο από το περιεχόμενο. (Σε ποιον δεν αρέσει να μαθαίνει με παιχνίδι, βίντεο ή ζωντανή συζήτηση με σχολιασμό στην οθόνη;)

Για ένα άλλο, οι διαδραστικές οθόνες επιτρέπουν τη χρήση οπτικών βοηθημάτων. Τα οπτικά χρονόμετρα όπως το Timer κρατούν τα παιδιά στη δουλειά. Βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν, να διαχειριστούν και να οραματιστούν το χρόνο όταν κάνουν τεστ ή εναλλάσσονται.

Τέλος, οι έμπειροι δάσκαλοι γνωρίζουν ότι η ανάπτυξη μιας συνεκτικής κοινότητας στην τάξη είναι η μισή μάχη για τη διαχείριση της τάξης. (Ή περισσότερα.) Η διαδραστική οθόνη αφής της τάξης παρέχει έναν κεντρικό χώρο γύρω από τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί αυτή η κοινότητα.

6. Δημιουργία κοινής εμπειρίας

Όταν τα σχολεία εφαρμόζουν προγράμματα μάθησης ένας προς έναν, οι μαθητές μπορεί να καταλήξουν να περνούν πολύ χρόνο πίσω από μια οθόνη. Επικεντρώθηκαν στις δικές τους δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικό για διαφοροποιημένη μάθηση. Δεν είναι τόσο καλό για τη διατήρηση μιας κοινότητας στην τάξη. Η εκτροπή της εστίασής τους στη διαδραστική οθόνη επαναφέρει τους μαθητές σε μια νοοτροπία της κοινότητας. Είτε είναι ο δάσκαλος είτε μια ομάδα μαθητών που παρουσιάζει, η οθόνη δημιουργεί μια κοινή εμπειρία.

7. Φέρνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή

Οι διαδραστικοί πίνακες βοηθούν τους δασκάλους να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες μάθησης σε περισσότερους μαθητές. Τα μαθήματα που φέρνουν τους μαθητές στον πίνακα αφήνουν τους κιναισθητικούς μαθητές να σηκωθούν και να κινηθούν. Τα βίντεο και οι παρουσιάσεις πολυμέσων απευθύνονται σε οπτικούς και ακουστικούς μαθητές. Και για εκείνους που μαθαίνουν καλύτερα διαβάζοντας; Οι δάσκαλοι μπορούν να καταγράφουν και να αποθηκεύουν σημειώσεις στην οθόνη και να διανέμουν τα αρχεία για ανεξάρτητο έλεγχο.

 Οι διαδραστικές οθόνες αφής ενσωματώνονται εύκολα με την υποστηρικτική τεχνολογία. Όπως λεζάντες, επισημάνσεις κειμένου και λογισμικό μετατροπής κειμένου σε ομιλία. Οι μαθητές που δυσκολεύονται να κρατήσουν ένα στυλό μπορούν να γράψουν στην οθόνη με ένα δάχτυλο ή μπάλα του τένις.

8. Βελτίωση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων

Μαθητές και δάσκαλοι συμφωνούν: οι διαδραστικοί πίνακες είναι διασκεδαστικοί. Σαγηνεύουν, βελτιώνουν το εύρος προσοχής και ενισχύουν τη δέσμευση των μαθητών. Μπορούν να αποτελέσουν έναν εξαιρετικό ακρογωνιαίο λίθο για τη συνοχή στην τάξη. Είναι επίσης ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να βοηθήσετε τους μαθητές να μάθουν περισσότερα, να μάθουν καλύτερα και να μπορούν να εφαρμόσουν καλύτερα αυτή τη μάθηση καθώς προχωρούν στη ζωή τους.

Γνωρίζουμε ότι η ενεργητική μάθηση λειτουργεί. Μια μετα-ανάλυση 225 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μειώνει τα ποσοστά αποτυχίας κατά 55% σε σχέση με την παθητική λήψη πληροφοριών. Απέδειξε επίσης τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η ενεργός μάθηση προωθεί τη σκέψη ανώτερης τάξης. Η ίδια η βάση για τις δεξιότητες που απαιτούνται περισσότερο από τους εργοδότες.

Αυτό έγινε το 2009. Σήμερα, οι δάσκαλοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες μάθησης των διαδραστικών οθονών σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Οι ίδιες οι οθόνες προσφέρουν ένα νέο επίπεδο συνεργατικών και διαδραστικών δυνατοτήτων. Προσθέστε σε αυτό μια πληθώρα προηγμένων διαδραστικών εφαρμογών εκμάθησης. Επιπλέον, εύκολο στη χρήση λογισμικό κοινής χρήσης περιεχομένου. Και άμεσα διαθέσιμα συστήματα απόκρισης. Όλα υποστηρίζουν μεγαλύτερη μάθηση με σχεδόν οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών.

9. Εύκολο στην εφαρμογή

Τα τμήματα πληροφορικής είναι μεγάλοι οπαδοί των διαδραστικών οθονών αφής. Σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς διαδραστικούς πίνακες και την τεχνολογία που βασίζεται σε προβολείς, προσφέρουν μεγάλα οφέλη. Επειδή είναι λύσεις όλα σε ένα, είναι πιο γρήγορα στην εφαρμογή τους. Δεν απαιτούν ουσιαστικά καμία συντήρηση. Επιπλέον, οι δάσκαλοι ξεκινούν και τρέχουν με τις δυναμικές οθόνες τους με ελάχιστη εκπαίδευση. Όλα αυτά εξοικονομούν χρόνο πληροφορικής και μειώνουν το σχετικό κόστος.

10. Δυνατότητα διαχείρισης από απόσταση

Η απομακρυσμένη διαχείριση είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν πρόκειται για διαδραστικούς πίνακες.

Καθώς οι εκπαιδευτικοί αποκτούν εμπειρία με τη διαδραστική οθόνη αφής τους, αρχίζουν να επωφελούνται από την πλήρη γκάμα λειτουργιών. Οι ομάδες πληροφορικής συχνά αναφέρουν ότι μετά από σύντομη εκπαίδευση οι περισσότεροι δάσκαλοι αισθάνονται άνετα με τις οθόνες.

Οι δάσκαλοι που έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν συστήματα που βασίζονται σε προβολείς είναι συχνά οι μεγαλύτεροι θαυμαστές.

1 Martin, Estefania, et al. Impact of use of interactive devices in Spanish first childhood Education Public Schools, Journal of Computer Assisted Learning, Volume 35, Issue 1. Πρόσβαση στις 20.5.19 στη διεύθυνση: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jcal.12305

2 Hattie, John. Visible Learning Infographic Πρόσβαση στις 20.5.19 στη διεύθυνση: https://visible-learning.org/2013/02/infographic-john-hattie-visible-learing/

3 Marzano, Robert. Εκπαιδευτική Ηγεσία. Νοέμβριος 2009, Τόμος 67. Αριθμός 3. Η τέχνη και η επιστήμη της διδασκαλίας / Διδασκαλία με διαδραστικούς πίνακες. Πρόσβαση 5.20.19 στη διεύθυνση: http://www.ascd.org/publications/educational-leadership/nov09/vol67/num03/Teaching-with-Interactive-Whiteboards.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *